KAFEA TERRA AEBE - We love our coffee and hope you enjoy our blend as much as we do - Νάξου 12-14, Παιανία, Τ.Κ. 19002 – Ελλάδα - Τηλ: 213 090 5500 Καλαθοσφαίρηση Αγίας Παρασκευής - Ακαδημίες Τμημάτων Μπάσκετ KAFEA TERRA AEBE - We love our coffee and hope you enjoy our blend as much as we do - Νάξου 12-14, Παιανία, Τ.Κ. 19002 – Ελλάδα - Τηλ: 213 090 5500 Καλαθοσφαίρηση Αγίας Παρασκευής - Ακαδημίες Τμημάτων Μπάσκετ

......... ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ .........

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΠ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ... Μερικές συνεντεύξεις εξελίσσονται όπως οι αγώνες μπάσκετ. Ενώ μπαίνεις στο ...



(Αναδημοσιεύεται αυτούσια  από το enypografa.gr .Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12/12)
Μερικές συνεντεύξεις εξελίσσονται όπως οι αγώνες μπάσκετ. Ενώ μπαίνεις στο «παρκέ» έχοντας έτοιμα τα πλάνα σου, αν το «παιχνίδι» πάει στην «παράταση», ποτέ δεν ξέρεις ποιο θα είναι το «φινάλε».
Έτσι έγινε και με τη συνέντευξη που είχαμε προγραμματίσει με τον πρόεδρο της Καλαθοσφαίρισης Αγίας Παρασκευής (ΚΑΠ), αντιπτέραρχο μηχανικό ε.α., Γιώργο Οικονόμου. Υπήρχε η αφορμή, το τριήμερο αθλητικών εκδηλώσεων στο Κοντόπευκο (15-17 Δεκεμβρίου 2017, στο κλειστό του Κοντόπευκου) και το κυρίως «μενού» (η γενικότερη αθλητική καθημερινότητα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής). Ωστόσο, η «είδηση» ήρθε από αλλού και επιβεβαιώνει -έστω και με έμμεσο τρόπο- ότι κάτι καινούργιο πολιτικά κυοφορείται στον Δήμο Αγίας Παρασκευής…
Κύριε Οικονόμου το τριήμερο από 15 έως και 17 Δεκεμβρίου η ΚΑΠ θα έχει την «τιμητική» της. Πείτε μας μερικά στοιχεία για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.
Η Καλαθοσφαίριση Αγίας Παρασκευής και το ίδρυμα «Παναγιώτης Φασούλας» συνδιοργανώνουν το συγκεκριμένο τριήμερο εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει σεμινάρια προσωπικής βελτίωσης των νέων, με βάση τις αξίες του αθλητισμού. Σεμινάρια ιδιαίτερα σημαντικά, που θα πραγματοποιηθούν από εξαιρετικούς επιστήμονες, με θεματολογία που ενδιαφέρει τα παιδιά, τους αθλητές, τους γονείς, αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Θέματα που έχουν να κάνουν με το στρες, την άσκηση, τη διατροφή, τον σχολικό εκφοβισμό, τη θετική νοοτροπία και πολλά άλλα. Επίσης, από τον ίδιο τον Παναγιώτη Φασούλα θ’ αναπτυχθεί το θέμα «Αθλητισμός και Πρωταθλητισμός» και εάν συνδυάζεται η μόρφωση με τον αθλητισμό.
Αυτό το τριήμερο των αθλητικών δράσεων θα κορυφωθεί  την Κυριακή το απόγευμα, στις 6, με τον αγώνα της ομάδας των παλαιμάχων του Ολυμπιακού με την ομάδα των παλαιμάχων της Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα, πριν τον αγώνα θα έχουμε την ευκαιρία να βραβεύσουμε και να τιμήσουμε πρόσωπα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία και τις επιτυχίες του Συλλόγου μας.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα κοινωνικό μήνυμα που «κρύβεται» πίσω από αυτή την αθλητική διοργάνωση…
Ναι υπάρχει ένα μήνυμα και μια δράση. Το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει όλοι να  στηρίξουμε, συμβολικά και ουσιαστικά, τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Η δράση στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει με μια οικογένεια, με τρία μικρά παιδιά, που έχασε πρόσφατα τον πατέρα και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Η ΚΑΠ, πάντα ευαισθητοποιημένη σε ανάλογα θέματα, πήρε την πρωτοβουλία και, με αφορμή την παραπάνω αθλητική διοργάνωση, θα συγκεντρώσει χρήματα και είδη, προκειμένου να στηρίξει την εν λόγω οικογένεια.
Κύριε Οικονόμου, μιλώντας γενικά για τον αθλητισμό στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, ως πρόεδρος ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην πόλη, ποια θα θεωρούσατε ως τα τρία – τέσσερα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αθλητικά σωματεία;
Δεν θα ήθελα να κάνω κάποια ιεράρχηση, η οποία και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί υποκειμενική. Εκείνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι, αναμφισβήτητα, υπάρχει έλλειψη αθλητικών υποδομών. Σε μια πόλη που ξεπερνά πλέον τις 90.000 – 100.000 πολίτες, τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν προστεθεί νέες αθλητικές εγκαταστάσεις. Κι αν εξαιρέσουμε κάποιες υποδομές όπου διεξάγονται αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων, στις υπόλοιπες υπάρχει, δυστυχώς, μια εικόνα απαξίωσης κι εγκατάλειψης.
Τα δύο κλειστά γυμναστήρια δεν επαρκούν για το ανδρικό και το γυναικείο μπάσκετ, το ανδρικό και γυναικείο βόλεϊ και το ποδόσφαιρο σάλας. Είναι επόμενο, λοιπόν, οι παραχωρούμενες από τον ΠΑΟΔΑΠ (σ.σ.: νομικό πρόσωπο Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής) ώρες στους συλλόγους να είναι λίγες για να «χωρέσουν» αγώνες και προπονήσεις. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας των αγωνιστικών τμημάτων και των ακαδημιών. Έτσι, ουσιαστικά η πόλη διώχνει τα παιδιά της, τα οποία στρέφονται στους γειτονικούς δήμους και σε ιδιωτικά συγκροτήματα.
Το περίφημο κλειστό προπονητήριο έχει καταντήσει «γεφύρι της Άρτας». Το υποστηρίζουν όλοι, το εξαγγέλλουν, αλλά ακόμη το περιμένουμε. Εγγράφεται στον προϋπολογισμό, περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα και στο τέλος του χρόνου διαγράφεται. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τις συνεχείς προσπάθειες, τις οχλήσεις, τις έντονες διαμαρτυρίες μας, ακόμη δεν έχει γίνει η χωροθέτησή του. Και μιλάμε για ένα έργο μικρού προϋπολογισμού, αλλά τεράστιας σημασίας, που δυστυχώς κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται.
Επίσης, με στενοχωρεί ιδιαίτερα που στην πόλη μας δεν υπάρχει στίβος, ενώ ζούμε στη χώρα που γέννησε τον κλασικό αθλητισμό. Κι έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο ζήτημα μιας και υπήρξα ο ίδιος παλαιός πρωταθλητής στίβου, στις κατηγορίες παίδων και εφήβων.
Επίσης, με στενοχωρεί το θέμα του κολυμβητηρίου, που κοντεύει να «στοιχειώσει».
Άφησα τελευταίο το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια, σε μια έκταση 23 στρεμμάτων που, από όραμα κι ελπίδα, εξελίσσεται σε τραγωδία. Οι εν κρυπτώ χειρισμοί, η υποσχεσιολογία και η παραπληροφόρηση σε όλο τους το μεγαλείο. Ακόμη περιμένουμε από τη δημοτική Αρχή υπεύθυνη ενημέρωση, για να τοποθετηθούμε επί του θέματος.


______________________
«Σε μια πόλη που ξεπερνά πλέον τις 90.000 – 100.000 πολίτες, τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν προστεθεί νέες αθλητικές εγκαταστάσεις».
______________________
Σίγουρα, πιστεύω ότι συμφωνείτε ότι όλα αυτά τα προβλήματα που περιγράψατε δεν οφείλονται στην παρούσα δημοτική Αρχή. Ωστόσο, η σημερινή διοίκηση πόσο ενημερωμένη είναι γι’ αυτά και πώς κρίνετε τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει;
Σαφώς τα προβλήματα αυτά είναι διαχρονικά και πάνε πολύ πίσω, αλλά η δημοτική Αρχή είναι πλέον πλήρως ενημερωμένη από τα αθλητικά σωματεία. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε προτείνει ολοκληρωμένες και έτοιμες λύσεις, αλλά δεν ξέρουμε πόσο παραπληροφορημένη είναι η διοίκηση από τις δικές της δομές και πόσο έτοιμη είναι ν’ αντιμετωπίσει τη δική της ατολμία στη λήψη αποφάσεων, την αναβλητικότητα και την έλλειψη συντονισμού.
Στην πρόσφατη συνάντηση της 5ης Δεκεμβρίου είχαμε την ευκαιρία, ως αθλητικά σωματεία, να εκθέσουμε, για άλλη μια φορά, τα προβλήματά μας στον δήμαρχο και στη διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ. Μάλιστα, υπήρξε μια πρόταση από τη δημοτική Αρχή, έστω και όψιμη, να συμμετέχουμε σε ένα συμβουλευτικό όργανο, το οποίο όμως δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα έχει θεσμικό ή όχι χαρακτήρα.
Στη συνάντηση αυτή, μεταξύ άλλων, ζήτησα από τον δήμαρχο να μεριμνήσει επιτέλους και για το θέμα του καθορισμού των ορίων με τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού στον λόφο του Τσακού. Δεν γίνεται να εμφανίζονται διαφορετικά όρια στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χολαργού σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αγίας Παρασκευής, με αποτέλεσμα ένα στάδιο, που χωρίζεται στη μέση, να το εκμεταλλεύεται μόνο ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού. Αν, σε τελική ανάλυση, υπάρχει αντιδικία των δύο Δήμων για το θέμα, μπορεί αυτό να λυθεί από τα διοικητικά δικαστήρια.
Και για τα υπόλοιπα θέματα που θέσατε, πόσο ικανοποιημένοι είστε από την ανταπόκριση της δημοτικής Αρχής;
Δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Γίνεται μεμονωμένη προσπάθεια από ορισμένους ανθρώπους, αλλά απουσιάζει ο κεντρικός σχεδιασμός, άρα και το αποτέλεσμα, κάτι που γίνεται εμφανές σε όλες τις δράσεις που αφορούν στον αθλητισμό, οι οποίες περιορίζονται σε κάποια δελτία Τύπου και ανακοινώσεις  που, με αυταρέσκεια, προβάλλουν το ασήμαντο και το μικρό.
Βέβαια, δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι υπάρχει κακή πρόθεση. Ακολουθείται όμως λάθος πολιτική. Έπρεπε να ενισχυθούν οι υποδομές και να βοηθηθούν τα σωματεία να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους  ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν νέους αθλητές, άρα και έσοδα. Με την πολιτική που ακολουθείται σήμερα η όποια χρηματοδότηση «πέφτει στο κενό».
Από την άλλη, ωστόσο, κ. Οικονόμου δημιουργείται η αίσθηση ότι τα σωματεία πιέζουν τον Δήμο να επενδύσει σε υποδομές, τις οποίες εκμεταλλεύονται τα πρώτα για ίδιον όφελος…
Γιατί είναι λάθος αυτό; Στόχος είναι οι σύλλογοι να λειτουργούν με τέτοιον τρόπο που να μην χρειάζονται τη χρηματοδότηση του Δήμου. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Αν έχουν πολλές διαθέσιμες ώρες, ώστε να μπορούν να εγγράψουν πολλά παιδιά στις ακαδημίες, οπότε δεν θα χρειάζονται να ενισχύονται οικονομικά. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Ενώ έχουμε παιδιά που ενδιαφέρονται -είχαμε φθάσει να διαθέτουμε 300 – 400 παιδιά στις ακαδημίες- δεν έχουμε ώρες για να τα προπονήσουμε. Παρ’ όλα αυτά, οι αθλητικοί σύλλογοι θα μπορούσαμε ν’ αντέξουμε μία και δύο χρονιές χωρίς χρηματοδότηση, εάν ως αντάλλαγμα παίρναμε ένα κλειστό προπονητήριο, που θα αύξανε τις διαθέσιμες ώρες. Μακροπρόθεσμα θα ήταν πιο βιώσιμο για τους ίδιους τους συλλόγους που δεν θα εξαρτώντο μόνο από επιχορηγήσεις.
Από την άλλη, επιτρέψετε μου να διευκρινίσω και κάτι αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ΚΑΠ. Είμαστε ο μεγαλύτερος σύλλογος της πόλης, που προάγουμε τον μαζικό αθλητισμό, ενώ διαθέτουμε όλες εκείνες τις νόμιμες προϋποθέσεις (π.χ. μη κερδοσκοπικός φορέας, επίδειξη κοινωνικής δράσης, επιλέξιμες δαπάνες) που απαιτεί ο αθλητικός νόμος προκειμένου να επιχορηγηθεί ένα αθλητικό σωματείο.


______________________ «Χρειαζόμαστε έναν νέο, δυναμικό φορέα, με σχέδιο και όραμα, ο οποίος θα μπορεί να υλοποιήσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα υποδομών και δράσεων, που ν’ ανταποκρίνονται σε μια σύγχρονη πόλη». ______________________
Ας έρθουμε λίγο στην ΚΑΠ, κ. Οικονόμου. Η ομάδα δείχνει κάπως να «ζορίζεται» στο φετινό πρωτάθλημα του 1ου ομίλου του Νότου της Γ’ Εθνικής μπάσκετ. Πού οφείλεται αυτό;
Πράγματι, η μέχρι σήμερα πορεία δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι μέχρι πρόσφατα είχαμε δύο σοβαρούς τραυματισμούς, στους οποίος προστέθηκε ακόμη ένας, με αποτέλεσμα η ομάδα να εμφανίζεται ελλιπής. Ωστόσο, η ΚΑΠ δείχνει σημάδια βελτίωσης, έχει χάσει τους δύο τελευταίους αγώνες στον πόντο ή στην παράταση, κι ελπίζουμε, με την επάνοδο κάποιων αθλητών και με μια μικρή ενίσχυση -που βρίσκεται στην τελική φάση της- η ομάδα μας να γίνει ανταγωνιστικότερη και να πάει καλύτερα.
Ποιοι είναι οι στόχοι για την τρέχουσα περίοδο, ώστε αυτή να κριθεί ως επιτυχημένη;
Οι στόχοι μας εξ αρχής ήταν να διατηρηθούμε στην κατηγορία, αλλά και κυρίως, να φτιάξουμε ένα βασικό κορμό παικτών, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους να είναι παιδιά και αθλητές της Αγίας Παρασκευής. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε και στα δύο…
Πριν κλείσουμε, επιτρέψτε μου και μια πολιτική ερώτηση κ. Οικονόμου. Τελευταίως, έχει αναπτυχθεί μια φημολογία ότι έχετε αρχίσει να ενδιαφέρεστε για θέματα που δεν περιορίζονται μόνο μέσα στους «τέσσερις τοίχους» του κλειστού του Κοντόπευκου και ότι κάνετε συναντήσεις που δεν είναι μόνο αθλητικού περιεχομένου. Να υποθέσουμε ότι έχετε αρχίσει να «φλερτάρετε» με τ’ αυτοδιοικητικά πράγματα;
Για λόγους αρχής δεν θέλω να εμπλέξω τον αθλητισμό και τη δραστηριότητά μου στο σωματείο με την πολιτική. Δεν θέλω όμως και ν’ αφήσω το ερώτημά σας αναπάντητο. Θα βάλω, λοιπόν, στην άκρη την ιδιότητα του προέδρου της ΚΑΠ και θα σας απαντήσω ως ενεργός πολίτης, ως δημότης Αγίας Παρασκευής, στην οποία ζω, με την οικογένειά μου, τα τελευταία 30 χρόνια.
Πράγματι, το τελευταίο διάστημα είχα αρκετές συναντήσεις με φορείς, συλλόγους και μεμονωμένους συμπολίτες, με τους οποίους συζητήσαμε, πέραν των αθλητικών, και για πολλά άλλα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.
Δεν σας κρύβω ότι είχαμε πολλούς κοινούς προβληματισμούς. Η πόλη μας έχει πολλά ζητήματα να λύσει. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης και δημοτικής συγκοινωνίας, έχει κυριολεκτικώς «γονατίσει» την αγορά και δημιουργεί συνθήκες κυκλοφοριακού κορεσμού. Σε διοικητικό επίπεδο ο Δήμος έχει μείνει πίσω. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις παλαιοκομματικές συμπεριφορές. Έχουμε ελλιπείς υποδομές. Η ψηφιακή – ηλεκτρονική εποχή, που μπορεί ν’ αναβαθμίσει την εξυπηρέτηση του Δημότη, φαντάζει μακρινή. Έργα δεν γίνονται. Δημοτικοί χώροι δεν αξιοποιούνται. Οι υφιστάμενες δημοτικές παρατάξεις αναλώνονται σε ανούσιες αψιμαχίες και υπεράσπιση των πεπραγμένων τους, χωρίς να δίνουν λύσεις, παρά το ότι αρκετοί επικεφαλής τους έχουν δοκιμαστεί ως δήμαρχοι. Το αποτέλεσμα είναι πολλά αξιόλογα στελέχη, με καλές ιδέες και διάθεση προσφοράς, να εγκλωβίζονται και εκείνα.
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει σε μένα και πολλούς άλλους συμπολίτες μας κοινούς προβληματισμούς. Και συγκλίνουμε στο ότι χρειαζόμαστε έναν νέο, δυναμικό φορέα, με σχέδιο και όραμα, ο οποίος θα μπορεί να υλοποιήσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα υποδομών και δράσεων, που ν’ ανταποκρίνονται σε μια σύγχρονη πόλη.
Αισθάνομαι να μου σκιαγραφείτε το περίγραμμα ενός νέου δημοτικού συνδυασμού. Κάνω λάθος;
Είναι πολύ πιθανό. Το εξετάζουμε σοβαρά.
Επειδή η πολιτική κουβέντα ανοίγει την… όρεξη, ν’ αποτολμήσω ένα ακόμη ερώτημα; Εάν αποφασίσετε να εμπλακείτε με τα κοινά της πόλης, θα το κάνετε από τη θέση του «απλού στρατιώτη» ή του επικεφαλής;
Το να ηγηθεί κάποιος σε μια δημοτική παράταξη δεν είναι ζήτημα μόνο προσωπικής επιθυμίας. Έχει να κάνει και με όσους θα δώσουν τον αγώνα μαζί σου. Έχει να κάνει με διεργασίες εντός μιας συντεταγμένης ομάδας, μέσα από την οποία αναδεικνύεται ο επικεφαλής που μπορεί να υποστηρίξει αυτό τον ρόλο και τις απαιτήσεις που απορρέουν από μια τόσο σημαντική ευθύνη.
Σε αυτή τη φάση προέχει η υγιής συγκρότηση της ομάδας, με στελέχη που θα συμφωνήσουν σε κοινές αξίες και κοινούς στόχους, για το καλό της πόλης μας.
Μετά από αυτό, ξέρετε, τα υπόλοιπα θα βρουν εύκολα τον δρόμο τους…